Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++)
De SDE++-subsidie is bedoeld voor bedrijven en (non-profit)instellingen die hernieuwbare energie (gaan) produceren of CO₂-reducerende technieken toepassen
De hoogte van de subsidie is afhankelijk van de toegepaste technologie en de CO₂-reductie die wordt gerealiseerd. De subsidie wordt toegekend over een periode van 12 of 15 jaar.
Er kan subsidie worden aangevraagd voor investeringen in:
- Hernieuwbare elektriciteit: Osmose, Waterkracht, Wind, Zon-PV
- Hernieuwbare warmte (WKK): Biomassa, Compostering champost, Geothermie, Zonthermie
- CO₂-arme warmte: Aquathermie (TEO, TEA en TED), Daglichtkas, Elektrische boiler, Geothermie, Restwarmte, Warmtepomp
- CO₂-afvang en -opslag (CCS)
- CO₂-arme productie: Waterstof door elektrolyse
Let op: voor de investeringen gelden specifieke eisen waaraan voldaan moet worden. Bij zonnepanelen geldt bijvoorbeeld dat er een grotere aansluiting moet zijn dan 3x80Ampere.
De subsidie
In 2020 was de SDE++ subsidie voor zonnepanelen maximaal 1,91 cent per opgewekte kilowatt voor netlevering en 0,041 cent per opgewekte kilowatt voor niet-netlevering. De subsidie wordt toegekend voor een periode van 15 jaar.
Vanaf 2021 kent de SDE++ maar één openstelling per jaar, namelijk in het najaar. In 2020 konden subsidieaanvragen ingediend worden vanaf 24 november tot 14 december.
Bijzonderheden:
- Bij meerdere categorieën is het verplicht om een haalbaarheidsstudie met een exploitatieberekening van het project als bijlage bij uw subsidieaanvraag toe te voegen.
- Soms zijn voor de productie-installatie 1 of meer vergunningen vereist. Op het moment dat de subsidieaanvraag wordt ingediend, moeten deze vergunningen zijn afgegeven
- Als u voor een productie-installatie gebruikmaakt van SDE++-subsidie, kunt u voor die installatie geen gebruik maken van de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) en/of de Energie-investeringsaftrek (EIA)
- Wordt er geïnvesteerd in een installatie die elektriciteit opwekt zoals zonnepanelen of windmolens? Dan bent u verplicht om een transportindicatie mee te sturen. Uit deze indicatie moet blijken dat er transportcapaciteit beschikbaar is voor de locatie waarvoor u de subsidie aanvraagt.