Nieuws

Onderstaand onze laatste nieuwsitems en mededelingen

Havendienstgebouw Teuge vliegt mee met de tijd

Stedendriehoek - Schaapskooi

April 2015

TEUGE - Architectenburo KARUS uit Drachten heeft in opdracht van de Luchthaven van Teuge een functioneel, modern en energiezuinig gebouw ontworpen voor de verkeersleiding en de kantooraccommodatie van de luchthaven. Het betreft een zeer innovatief gebouw, waarbij met hoogwaardige producten en moderne installatieconcepten is gewerkt. Aan het hele gebouw is te zien dat over elk detail en onderdeel heel goed nagedacht is.
De Gelderse luchthaven Teuge wordt veel gebruikt door sportvliegers, parachutespringers en als opleidingscentrum, maar inmiddels is het meer dan dat. “Het vliegveld kan ook worden gebruikt als uitvalsbasis voor de luchthaven Lelystad. Recentelijk is de landingsbaan dan ook verlengd, waardoor het oude gebouw eigenlijk op een verkeerde plaats kwam te liggen”, aldus projectleider Wim Doppenberg. Vandaar dat er een nieuw havendienstgebouw moest komen. Dat is nu klaar en wordt op woensdag 8 april feestelijk geopend.

Het nieuwe gebouw huisvest de verkeersleiding en de kantoren van het vliegveld. Het gebouw zelf is geheel opgetrokken uit een staalconstructie met een betonvloer. Ook binnenin heeft het gebouw een industriële uitstraling. Het gebouw moest bovendien zo energiezuinig mogelijk zijn. Naast de bovengenoemde toepassingen hebben bijvoorbeeld de wanden en het dak een Rc-waarde van 4,0. Er zit geen gasaansluiting in het pand, de betonvloer wordt gebruikt voor warmte- en koude-accumulatie. Om de warmte in de glazen verkeerstoren te beperken, is er een speciaal zonwerend gecoat glas gebruikt.

Soms is een functie direct af te lezen aan een gebouw. Het havendienstgebouw in Teuge lijkt wel een beetje op een liggende verkeerstoren. De diamantvormige kop van het gebouw werd door de bouwers van Draisma Apeldoorn daarom al snel ‘de cockpit’ genoemd. “Vanaf de bovenkant lijkt het zelfs een beetje op een insect, met die kenmerkende voorkant. De zonnepanelen op het dak zou je als vleugels kunnen zien. Het is een heel modern ontwerp. Het past goed op die plek’’, aldus projectleider Wim Doppenberg. Vanaf een afstand en vanuit de lucht zijn ze goed te zien, de 42 stuks Polykristallijne zonnepanelen. Deze zijn onderdeel van de vele duurzame oplossingen die in samenwerking tussen aannemersbedrijf Draisma uit Apeldoorn en Aalberts Installaties en Aalberts Duurzaam uit Oene in dit unieke havendienstgebouw gerealiseerd zijn. Het grootste deel van de gebruikte energie wekt het gebouw met de zonnepanelen zelf op.
De zonnepanelen zijn niet de enige duurzame oplossing die is toegepast. Ook is het hypermoderne gebouw voorzien van led-verlichting, warmte- en koudeaccumulatie en warmtepompinstallaties. Dit kenmerkt ook de kwaliteit van Aalberts Installaties en Aalberts Duurzaam. Aalberts Duurzaam onderscheidt zich ook niet voor niets als ‘De duurzame specialist op de Veluwe’. Het eindresultaat mag er zijn: alle partijen die betrokken waren bij de bouw kijken tevreden terug. De samenwerking tussen alle partijen verliep optimaal en dit is ook terug te zien aan de totale uitstraling van dit moderne gebouw. De bouwers wensen de gebruikers nog vele jaren een plezierige en prettige werkomgeving toe.