Nieuws

Onderstaand onze laatste nieuwsitems en mededelingen

Zonne-energie is booming business

Dichterbij - Rabobank Noord Veluwe

Maart 2013:
Vier jaar geleden besloot Aalberts Installaties uit Oene de stap naar duurzaamheid te maken. Het bedrijf investeerde in pelletkachels, zonnepanelen en boilers en kocht zelfs een windmolen. Maar het kwam niet echt van de grond. Tot twee jaar terug. ‘Duurzaamheid is in. Veel ondernemers willen hun organisatie als duurzaam bedrijf profileren richting potentiële afnemers. Toen wij vier jaar geleden besloten om in de markt van duurzame energie te stappen, hadden we niet kunnen vermoeden dat juist de particuliere markt een enorme vlucht zou nemen. Want het zijn nu juist veel particulieren die overstappen naar vormen van duurzame energie. Daarbij zijn vooral zonnepanelen enorm in trek omdat die relatief eenvoudig te realiseren zijn. Er hoeft niet gehakt en gebroken te worden en ze ontsieren het straatbeeld niet onnodig.’

Lage kosten, hoog rendement en beter voor het milieu
De investeringen in zonnepanelen zijn te overzien en worden bovendien voor een deel ook nog gesubsidieerd door de overheid. Investeren in zonnepanelen resulteert in een besparing op energiekosten, brengt de CO2 uitstoot omlaag en is dus beter voor het milieu. De prijs voor zonnepanelen is ten opzichte van drie jaar geleden met zo’n 50% gedaald. Dat komt doordat China zich in deze markt heeft ingekocht door panelen aan te bieden tegen zeer lage prijzen. Dit heeft de wereldmarkt onder druk gezet en daar profiteert de consument nu van. Investeren in zonnepanelen levert een aantrekkelijk rendement op van ongeveer 10%. Je bent dus niet alleen duurzaam bezig, het levert ook nog eens geld op’, aldus Zwier van der Weerd, directeur van Aalberts Installaties.

Aalberts Duurzaam
Na vier jaar pionieren, besloot Van der Weerd om de duurzame activiteiten van Aalberts Installaties te verzelfstandigen in een aparte B.V.: Aalberts Duurzaam. Henk Joost Horst, adviseur van Aalberts Duurzaam, is fulltime bezig om klanten te bezoeken, offertes uit te brengen en de planning te bewaken. ‘Het is niet te geloven hoeveel mensen interesse hebben. Nu nog merendeels particulieren maar toch ook een behoorlijk aantal bedrijven. En als ik het zo inschat, dan worden dat er alleen maar meer. Wij werken met panelen van Canadian Solar. Die komen keer op keer als beste uit de bus. Voor een bedrijf als Aalberts, die kwaliteit hoog in het vaandel heeft staan, een logische keuze om mee samen te werken. Canadian Solar is een gerenommeerd bedrijf dat langdurige garantie biedt op haar producten. Dat doen andere aanbieders ook, maar in de praktijk blijkt dat producenten soms hun garantietermijn niet overleven. In zo’n geval heb je natuurlijk ook niets aan die 25 jaar opbrengstgarantie. Ons bedrijf bestaat al ruim 40 jaar en over 40 jaar willen we er nog altijd voor onze klanten zijn. Vandaar dus de keuze voor betrouwbare, gerenommeerde samenwerkingspartners.’

Alles in eigen hand ‘De kracht van Aalberts Duurzaam is dat wij de zonnepanelen zelf importeren en het gehele traject van advies tot installatie van de panelen in eigen beheer uitvoeren. In de praktijk hoor en zie je vaak dat zonnepanelen verkeerd worden aangesloten. In die gevallen vervalt de aansprakelijkheid van de producent. Aalberts heeft al 42 jaar ervaring op het gebied van elektrotechniek, onze medewerkers kennen het klappen van de zweep. Zij zorgen voor een verantwoorde aansluiting op bestaande elektrische installaties’, aldus Henk Joost Horst. Aalberts doet het goed. Met onze zonnepanelen zijn we in korte tijd marktleider in de regio geworden.

Nieuw: lichtdoorlatend, waterdicht dak van zonnepanelen
Een dakconstructie en daar bovenop zonnepanelen, dat moet slimmer kunnen, dacht Zwier van de Weerd. Inmiddels heeft hij met Aalberts Duurzaam een uniek systeem bedacht waarmee zonnepanelen zelfs daken kunnen vervangen. Van der Weerd: ‘Wij zijn de enige aanbieder in Nederland die waterdichte, lichtdoorlatende zonnepanelen kan leveren. Deze panelen zijn bijvoorbeeld toepasbaar als daken van bedrijven, ideaal voor bijvoorbeeld agrariërs met asbestschuren. Het enige wat zij hoeven te doen is het asbest eraf laten halen en het dak uitvlakken met hout. Deze speciale zonnepanelen kunnen direct op de houten balken bevestigd worden. Het resultaat: een waterdicht dak met aangenaam daglicht, een besparing op energiekosten en minder uitstoot van CO2. De speciale waterdichte, lichtdoorlatende zonnepanelen zijn ook ideaal om te gebruiken in serres of overkappingen.

Langdurige relaties
;Ons bedrijf is geen eendagsvlieg. Door in te zetten op kwaliteit streven wij naar een duurzame relatie met onze klanten. En dat werkt, want ondertussen kunnen we terugvallen op een trouwe klantenkring. Onze klanten groeien en wij groeien mee. Eigenlijk een beetje hetzelfde als bij de Rabobank. Met ons installatiebedrijf bankierden wij al bij de Rabobank. Daar voelen we ons thuis. Net als wij, streeft de bank ook naar een langdurige relatie met haar klanten. Onze accountmanager van de bank denkt met ons mee en houdt ons scherp. Het was dan ook een logische keuze om voor de activiteiten van Aalberts Duurzaam ook op Rabobank Noord Veluwe terug te vallen’, aldus Zwier van der Weerd.
Focus op regio
Aalberts Duurzaam kiest er bewust voor om vanuit de kern van haar werkgebied op te trekken. Vanuit de vestiging in Oene worden weliswaar klanten in heel Nederland bediend maar de focus ligt op Gelderland en Overijssel. Daar liggen voorlopig genoeg mogelijkheden. ‘Bovendien moet je oppassen dat je jezelf niet voorbij loopt’ aldus Van der Weerd.
Tekst: Jacquet communicatie en marketingadvies – Janet Veenstra
Foto’s: Harold Makaske

Deel dit artikel via: